Posjetite portal Iskon Interneta - našeg sponzora

Društvo invalida Poreč

Društvo invalida Poreč
Ul. Dr. Mauro Gioseffi 4
p.p. 118
52440 Poreč

tel/fax: 052.452.335

MB 1404555
žiro-račun: 2497004-1100004224

Predsjednik: prof. Nataša Basanić-ČušZastupnici u Skupštini Saveza DTI IŽ:
1. Nataša Basanić-Čuš, prof.
2. Slavko Pušić
3. Ljiljana Bernaca

O nama

Društvo invalida Poreč osnovano je 9. srpnja 1998. godine kao prva lokalna udruga koja ima za cilj unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom u lokalnim uvjetima. Skrbi o osobama s invaliditetom različite etiologije na području Grada Poreča i okolnih općina (Kaštelir-Labinci, Višnjan, Vižinada, SV. Lovreč, Vrsar).

Društvo je osnovalo 19 invalidnih osoba Poreštine dok danas broji 74 člana, a od toga 54 odraslih i 20 invalidne djece. Kratko iskustvo u radu s članovima pokazuje nam da lokalne udruge sigurno mogu biti mjesta gdje se invalidne osobe osjećaju prihvaćeno, sigurno, zaštićeno i gdje rješavaju brojne teškoće.

DRUŠTVO USPJEŠNO PROVODI DVA PROGRAMA RADA S ČLANOVIMA:

 • S odraslima: suportivno terapijsku grupu za odrasle invalidne osobe.
  Kroz komunikaciju s članovima DI Poreč uočili smo potrebu jednog broja odraslih članova za psihološkom podrškom koju smo u skladu s mogućnostima najprije nastojali rješavati individualno ili u obiteljskim psihoterapijskim tretmanima. Kako je ovaj vid rada postao nedostatan krenuli smo u pilot projekt Suportivno-terapijska grupa za odrasle članove koji u njoj žele raditi uz stručnog voditelja.
  Rad u grupi s 10-15 odraslih članova pokazao se vrlo efikasnim s krajnjim ciljem unapređenja psihičke komponente zdravlja osoba s invaliditetom koja znatno utječe i na opće funkcioniranje i na fizičko zdravlje osobe s invaliditetom.
  Psihoterapijski-suportivno-edukacijski pristup služi kao model zaštitnika, identifikacije, nagrade - grupni proces postaje medij za neposredne doživljaje, uočavanje i modificiranje osobnih psiholoških pojavnosti osoba u interakciji. Grupni terapeut radi na toploj i prijateljskoj atmosferi koja je podržavajuća za svaku osobu, u kojoj nitko ne može pogriješiti ili se bojati pokazati svoje slabosti i nedostatke.

 • Ss mlađim i najmanjim članovima: kreativnu radionicu za invalidnu djecu, MRO i njihove prijatelje.
  Već uhodana aktivnost u vidu radionica za invalidnu djecu, MRO i njihove prijatelje ostvaruje se tokom školske godine uz pomoć stručnih volontera koji tematski i sadržajno osmišljavaju te volontera DIP-a i Zdravog grada koji pomažu u izradi radova.
  Cilj radionica je osmišljavanje sadržaja putem kojih se invalidna djeca kroz zabavu socijaliziraju u grupi istih ali i zdravih vršnjaka koji kroz zajednički rad i druženje postaju njihovi prijatelji. Ovaj oblik rada posebno je značajan invalidnoj djeci i osobama sa MR koja nisu uključena u redovne odgojno-obrazovne ustanove te imaju teškoća u socijalizaciji ili se osjećaju osamljeno i izolirano jer u svakodnevnim aktivnostima imaju samo podršku vlastitih roditelja.
  Zadatak radionica je da se uz pomoć volontera stvore uvjeti u kojima članovi mogu izraziti svoje sposobnosti i doživljavati uspjeh.
  U 2001. godini realizirano je 16 radionica u koje je uloženo više od 400 sati volonterskog rada za pripreme radionica i za realizaciju istih.